Ahad, 25 Disember 2011

Utusan Online - Politik

0 ulasan

Utusan Online - Politik


DAP lebih utamakan soal kuasa

Posted:

DAP lebih utamakan soal kuasa

DAP lebih utamakan soal kuasa

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Kemelut kepimpinan yang melanda DAP Pulau Pinang merupakan bukti jelas bahawa parti itu lebih mengutamakan soal kuasa berbanding kebajikan rakyat.

Penasihat MCA Pulau Pinang, Datuk Koay Kar Huah berkata, rakyat negeri itu perlu mengambil iktibar daripada perkembangan tersebut bagi mengelak mereka terus ditipu pada masa depan.

''Barisan Nasional (BN) mungkin tidak sempurna malah tidak ada parti politik di dunia yang sempurna. Tetapi, BN di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah melaksanakan langkah-langkah pembetulan menerusi program transformasi.

''Tetapi bagi parti-parti pembangkang apa yang dapat dilihat mereka lebih mengutamakan serangan peribadi dan meninggalkan kebajikan rakyat yang telah meletakkan mereka di tampuk kuasa hari ini,'' katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas kemelut DAP di negeri itu yang menyaksikan Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh meminta Timbalan Setiausaha Agung parti itu Prof. P. Ramasamy mengundurkan diri daripada menjadi Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang.

Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, Ramasamy sepatutnya meletakkan jawatan secara rela hati disebabkan gagal mematuhi arahan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) DAP supaya tidak membuat kenyataan terbuka mengenai parti itu dan menyerang para pemimpinnya.

Kar Huah berkata, DAP perlu mengenepikan ego dengan meletakkan kepentingan rakyat di depan contohnya dalam soal pembinaan flat kos rendah yang masih gagal dilaksanakan sejak 2008.

Sementara itu, Setiausaha MCA Pulau Pinang, Lau Chiek Tuan berkata, siasatan perlu dilakukan bagi membuktikan dakwaan Ramasamy berlaku kronisme dalam parti itu.

"Oleh kerana ia melibatkan Karpal yang meminta Ramasamy mengundurkan diri daripada menjadi Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, maka DAP seharusnya membuat laporan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memastikan siasatan pihak ketiga dilakukan secara bebas.

"Dakwaan itu juga melibatkan duit pembayar cukai. Maka DAP tidak boleh mengatakan mereka akan menyelesaikan secara dalaman dan menggunakan taktik biasa, menutup mulut dengan harapan ia dapat berlalu begitu sahaja," jelasnya.

Chiek Tuan berkata, DAP juga sepatutnya mempraktikkan amalan yang selalu digembar-gemburkan pentadbiran kerajaan Pulau Pinang melalui slogan Kompeten, Akauntabiliti serta Telus (CAT).

Full content generated by Get Full RSS.

GNM anggap Mustafa Ali 'penakut'

Posted:

GNM anggap Mustafa Ali 'penakut'

GNM anggap Mustafa Ali 'penakut'

PUTRAJAYA 25 Dis. - Gabungan NGO Malaysia (GNM) menyifatkan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali seorang 'penakut' apabila mengaitkan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali dengan agenda UMNO.

Setiausahanya, Mohd. Jurit Ramli berkata, segala dakwaan Mustafa adalah rekaan semata-mata bertujuan mengelirukan penyokong Pas mengenai perjuangan Hasan.

Beliau berkata, penyokong Pas perlu sedar apa yang diperjuangkan oleh Hassan adalah Islam, kedudukan orang Melayu serta raja-raja Melayu dan bukan seperti yang didakwa Mustafa.

"Kita lihat Mustafa seolah-olah sengaja menimbulkan isu ini untuk menutup kelemahannya yang gagal memperjuangkan Islam, kedudukan orang Melayu serta raja-raja Melayu seperti yang dilakukan oleh Hasan.

"Mustafa kini umpama 'cacing kepanasan' apabila segala dakwaan yang dilemparkan kepada Hasan dijawab dengan mudah tanpa perlu masa panjang. Selepas sehari dakwaan dikeluarkan, Hasan sudah jawab, ini membuktikan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor itu seorang yang jujur dan ikhlas," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai Hasan yang kini menjadi sasaran kritikan beberapa pemimpin tertinggi Pas ekoran tindakannya yang menyentuh soal dasar perjuangan parti berkenaan yang didakwa sudah terpesong daripada landasan sebenar dan terbaru Mustafa mengaitkan Hasan dengan agenda UMNO.

Menurut Mohd. Jurit, pemimpin Pas yang lain tidak sepatutnya takut untuk menyokong Hasan kerana apa yang diperjuangkan beliau adalah sesuatu yang amat diperlukan ketika ini.

"Jangan kerana takut kehilangan jawatan, Pemimpin Pas lain sanggup melihat pemimpin yang berwibawa seperti Hasan difitnah dengan pelbagai tuduhan.

"Saya menyokong penuh Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib yang tetap dengan pendiriannya mempertahankan Hasan dan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa walaupun kedua-duanya dikecam hebat oleh kepimpinan parti berkenaan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Berita Harian: Nasional

0 ulasan

Berita Harian: Nasional


Krismas erat muhibah: Najib

Posted: 24 Dec 2011 06:43 AM PST

Nasional

Rakyat pelbagai kepercayaan perlu rebut peluang pupuk persefahaman

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, perayaan Krismas adalah waktu yang sesuai untuk menyebarkan perasaan muhibah dan kegembiraan di kalangan rakyat negara ini, selain permulaan tepat menjelang Tahun Baru 2012.

Sambil mengucapkan Selamat Hari Natal kepada semua rakyat Malaysia yang beragama Kristian, Perdana Menteri berkata, adalah tidak salah jika rakyat diingatkan mengenai perkara itu sekali-sekala. "Sambutlah Krismas ini dengan memahami rakan rakyat Malaysia anda dengan lebih baik, dan hargai mereka di atas kepelbagaian dan kekuatan yang mereka bawa kepada negara yang kita cintai.

"Saya komited untuk mengukuhkan lagi interaksi yang lama wujud dengan masyarakat Kristian dan akan sentiasa berusaha untuk bertemu rakyat pelbagai kepercayaan serta mendapatkan idea dan pendapat untuk kebaikan masyarakat kita," katanya dalam laman blog 1Malaysia, semalam.

Perdana Menteri berkata, rakyat berlainan budaya dan kepercayaan di negara yang mengamalkan kesederhanaan ini juga mesti merebut peluang untuk memupuk persefahaman lebih baik ketika perayaan itu.

Beliau berkata, sambutan yang khusus bagi budaya dan agama semakin diterima dan disambut lebih ramai penduduk negara ini, contohnya seperti adat memberi hadiah yang selalunya diamalkan sewaktu Krismas.
"Menarik jika diperhatikan bagaimana amalan pelbagai budaya serta agama di negara kita ini bersepadu antara satu sama lain dan seterusnya sebati dalam masyarakat kita," katanya.

Beliau berkata, pandangannya itu termasuk mengenai Pergerakan Kesederhanaan Global disampaikan ketika mengetuai delegasi negara membuat kunjungan hormat kepada Pope Benedict XVI di Castel Gandolfo, Julai lalu.

Katanya, menerusi lawatan kerja itu, Malaysia dan Vatican City bersetuju mewujudkan hubungan diplomatik, yang diharap akan membawa kepada pautan dan dialog antara agama yang lebih erat.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan sikap toleransi antara masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini sebagai kunci perpaduan yang menyaksikan setiap perayaan agama dapat diraikan dalam suasana harmoni.

Beliau berkata, membina negara yang merdeka dengan rakyatnya terdiri daripada pelbagai kaum dan agama bukanlah satu tugas mudah, kerana semuanya terletak kepada perasaan saling hormat menghormati dan menerima antara satu sama lain menjadi kunci kekuatan itu.

Katanya, kesederhanaan dalam amalan agama adalah benteng utama bagi menjaga hubungan sesama rakyat Malaysia sekali gus membendung amalan ekstremis mana-mana agama dan seluruh rakyat harus bersikap sederhana mengamalkan kepercayaan agama, selain menerima setiap perbezaan dengan hati terbuka bagi menyuburkan perpaduan.

"Sama ada kita sedar atau tidak, keharmonian hubungan antara kaum dan agama adalah nikmat paling berharga yang dianugerahkan Tuhan kepada seluruh rakyat Malaysia yang bertuah ini. Malah perpaduan dan keharmonian di negara kita amat dicemburui banyak pihak di luar sana kerana mereka tidak mampu mengecapi apa yang kita nikmati sekarang ini.

"Sebab itu adalah menjadi tanggungjawab setiap rakyat Malaysia untuk terus memelihara keharmonian antara individu dan masyarakat berlainan agama yang menjadi tunjang kepada kemakmuran sekian lama wujud.

"Saya dan isteri mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Krismas kepada seluruh rakyat Malaysia yang menyambut perayaan ini dan berharap kemakmuran Malaysia serta perpaduan nasional disertakan di dalam doa masing-masing," katanya dalam perutusan sama di sini, semalam.

Full content generated by Get Full RSS.

CUEPACS lega 5 isu berbangkit selesai

Posted: 24 Dec 2011 06:41 AM PST

Nasional

Pertemuan dengan JPA jelas kekeliruan timbul

KUALA TERENGGANU: CUEPACS lega apabila lima isu berbangkit membabitkan hak perundingan bersama, isu penyelarasan gaji dan dasar pemisah atau exit policy dan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) berjaya diselesaikan dalam satu perundingan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kelmarin.

Sehubungan itu, JPA akan memberi taklimat khas secara menyeluruh kepada CUEPACS, Selasa ini yang dijangka disampaikan Ketua Pengarahnya, Tan Sri Abu Bakar Abdullah di Putrajaya kepada Majlis Kongres CUEPACS dan ketiga-tiga Majlis Bersama Kebangsaan (MBK) di bawah JPA yang akan membabitkan penyertaan 140 wakil jabatan. Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, berkata pertemuan yang mengambil masa empat jam kelmarin berjalan dalam suasana mesra dan JPA memahami hasrat CUEPACS yang mewakili kepentingan 1.4 juta penjawat awam khususnya berkaitan opsyen SBPA yang sebelum ini ditetapkan sehingga 31 Disember ini.

Katanya, perjumpaan itu diadakan bagi memberi penjelasan berikutan ada beberapa kekeliruan terhadap SBPA yang berbeza maklumat serta taklimat di antara JPA dan CUEPACS kepada kakitangan awam.

Beliau berkata, pada pertemuan itu, CUEPACS gembira apabila JPA juga bersetuju membuat semakan semula terhadap 250,000 kakitangan awam dalam kumpulan gred 17 yang tidak berubah.

"CUEPACS dengan JPA tidak ada perbalahan cuma kita kesal kerana ketika proses menyediakan SBPA, CUEPACS tidak dijemput bersama untuk memberi pandangan.
"Namun, kita lega semuanya dapat diselesaikan dengan baik termasuk semakan segera kakitangan awam kumpulan gred 17 seperti di Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Imigresen membabitkan pembantu tadbir dan perkeranian yang gred mereka tidak berubah," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Persidangan Perwakilan Tri Tahunan ke-24 Kesatuan Kebangsaan Kakitangan Pihak Berkuasa Tempatan (ANULAE) Semenanjung Malaysia yang dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said di sini, semalam.

Omar berkata, taklimat Abu Bakar itu dijangka menyelesaikan segala kekusutan yang berbangkit sebelum ini dan diharap ketua jabatan tidak menekan kakitangannya supaya menandatangani segera borang opsyen SPBA.

Bagaimanapun, beliau mengulangi pendirian CUEPACS menolak sebarang pengambilan orang luar yang bukan dalam perkhidmatan awam berkhidmat dalam sektor berkenaan.

"Kita tetap membantah polisi ini kerana kita hanya mahu orang dalam perkhidmatan awam saja mengisi jawatan tertinggi dalam sektor awam," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Utusan Online - Sukan

0 ulasan

Utusan Online - Sukan


'Saya tak dapat tolong'

Posted:

'Saya tak dapat tolong'

'Saya tak dapat tolong'

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
norzie.khasbi@utusan.com.my


SAAT Lee Chong Wei dan Misbun Sidek bersatu sebagai pemain dan jurulatih tidak mungkin bertaut semula selepas pengakuan bekas sifu pemain No. 1 dunia yang tidak dapat membantunya, semalam.


KUALA LUMPUR - Datuk Misbun Sidek menyedari, ada sesuatu yang 'hilang' dalam diri bekas anak didiknya, Datuk Lee Chong Wei kurang lapan bulan menjelang Sukan Olimpik, malangnya tiada apa yang dapat dilakukan untuk membantu pemain No. 1 dunia itu.

Jelas Misbun, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) memiliki ramai pakar yang lebih layak untuk menentukan apa yang terbaik buat Chong Wei bagi menggapai misi memburu pingat emas Olimpik, sedangkan beliau cuma orang biasa.

Malah jurulatih berpengalaman itu turut menambah, sebagai sebuah organisasi yang besar, BAM mampu menyediakan segala keperluan terbaik buat Chong Wei, manakala bagi dirinya, tanggungjawab terhadap pemain itu sudah selesai sejak beliau melangkah keluar dari badan induk itu, awal tahun ini.

"Kadang-kala saya masih ikut perkembangan Chong Wei dan selepas sekian lama mengenalinya, firasat saya mengatakan bahawa dia kehilangan sebahagian daripada dirinya dan kerana itu dia mudah hilang fokus hingga tidak dapat memberi permainan terbaik.

"Apa yang menjadikan dia begitu, saya tidak tahu, lagipun ia bukan tanggungjawab saya untuk menjawabnya. Anda kena tanya kepada jurulatih Chong Wei, saya cuma seorang kawan buatnya, jadi sebagai kawan saya hanya boleh lihat dia bermain dan berharap dia menang,'' katanya ketika ditemui pada hari terakhir Kejohanan Badminton Remaja MBPJ/Nusa Mahsuri 2011 di Kelana Jaya, semalam.

Sambil menyuarakan rasa simpati terhadap apa yang dialami Chong Wei, Misbun turut mengingatkan BAM, bahawa mereka perlu segera mencari penyelesaian kerana tugas menyiapkan juara Olimpik tidak mudah. "Ia bukan kerja yang kita boleh secara 'cincai', mereka kena betul-betul ada program yang tepat dan serius."

Malah ketika ditanya, apakah pendiriannya andai Chong Wei benar-benar menginginkan beliau kembali untuk membantu menggalas misi Sukan Olimpik, Misbun menegaskan, beliau langsung tidak mahu memikirkan perkara itu.

Biarpun mengakui ada beberapa kali bertemu juara All England itu tahun ini, namun pertemuan tersebut sekadar pertemuan antara dua kawan lama, dan beliau tidak menyentuh mengenai badminton atau apa yang dilakukan Chong Wei di atas gelanggang.

Tanpa dapat dipastikan mengapa Misbun tampak cukup berat untuk kembali bergabung dengan bekas anak didiknya itu, namun kata-kata yang diungkap jurulatih berusia 51 tahun itu meninggalkan sedikit persoalan, apakah beliau sudah serik untuk kembali ke pangkuan BAM.

"Perkara ini (permintaan Chong Wei) sebenarnya tidaklah susah sangat, tetapi hendak membersihkan 'keladak' itu yang susah. Ketika saya hendak keluar dulu, ada keladak yang kena dicuci, kemudian ia bersih dan perlu dicuci semula.

"Jadi sejak itu, saya langsung tidak mahu memikirkan tentangnya. Saya selesa dengan kehidupan saya sekarang, saya menyibukkan diri dengan macam-macam aktiviti dan sekali sekala saya bantu Nusa Mahsuri dalam program pembangunan pemain remaja," katanya lagi.

Persiapan Chong Wei, 29, untuk menghadapi Olimpik menimbulkan kerisauan selepas gagal melayakkan diri ke final dalam tiga kejohanan terakhir yang disertai, Terbuka Hong Kong, Terbuka China dan Siri Super Masters Akhir.

Full content generated by Get Full RSS.

Razlan yakin MotoGP dilanjut

Posted:

Razlan yakin MotoGP dilanjut

Razlan yakin MotoGP dilanjut

Oleh AIZAWATI AHMAD
sukan@utusan.com.my


Kemalangan yang menyebabkan kematian pelumba Honda, Marco Simoncelli (tengah) di Litar Sepang Oktober lalu tidak menjejaskan rekod penganjuran cemerlang Malaysia dalam siri MotoGP. – AFP


KUALA LUMPUR – Kejayaan penganjuran MotoGP yang menarik kehadiran bilangan penonton yang tinggi menjadi faktor penarik kepada Lembaga Pengarah Litar Antarabangsa Sepang (SIC) bersetuju untuk membuat permohonan bagi menyambung kontrak penganjuran kejohanan dunia itu yang bakal tamat pada 2013.

Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Datuk Razlan Razali berkata, lembaga pengarah bersetuju untuk memohon menyambung kontrak bagi tiga tahun lagi dengan tempoh pilihan selama dua tahun.

"Keputusan ini telah kita capai beberapa minggu yang lalu dan selepas ini, kita akan cuba mendapatkan persetujuan daripada Kementerian Kewangan pula dan saya yakin kementerian akan bersetuju dengan cadangan yang telah dikemukakan oleh lembaga pengarah SIC," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, semalam.

Menurut Razlan, MotoGP merupakan sebuah kejuaraan antarabangsa yang berupaya menarik kehadiran penonton yang cukup ramai di rantau Asia.

Malah katanya, penganjuran kejuaraan dunia itu mampu menjana pendapatan negara dari segi kehadiran pelancong tempatan dan luar negara terutama dari Asia, Australia dan Eropah.

"Sukan MotoGP tidak memerlukan perbelanjaan yang tinggi dan sebab itu, sukan ini mampu menarik kehadiran penonton yang ramai, lebih-lebih lagi di kalangan penduduk tempatan yang teruja apabila anak Malaysia turut bersaing," ujarnya.

Beliau memberitahu, apa yang lebih menarik, SIC turut terpilih sekali lagi menjadi lokasi untuk sesi ujian jentera pasukan-pasukan bertanding pada hujung Februari sebelum kejuaraan dunia bermula.

"Sesi kali ini agak mendebarkan kerana selepas kemalangan maut yang menimpa pelumba Itali, Marco Simoncelli pada Grand Prix Malaysia Oktober lepas, pelumba-pelumba akan menjejak kaki ke Sepang buat pertama kali selepas tragedi itu.

"Mungkin sesi ujian kali ini banyak melibatkan emosi pelumba dan kita tidak tahu bagaimana penerimaan mereka, selain itu kita juga akan menerima kehadiran sembilan pasukan baru yang menyertai MotoGP musim depan," jelasnya.

Mengulas mengenai perkembangan terkini pelumba Malaysia, Zulfahmi Khairuddin, Razlan berkata, anak muda berusia 20 tahun itu kini berada di Malaysia dan dia bakal mendapat sebuah jentera baru untuk bersaing pada musim 2012.

Tambah beliau, selepas cuti Tahun Baru Cina, satu majlis pelancaran bagi memperkenalkan jentera, pasukan dan para penaja buat Zulfahmi akan diadakan.

Full content generated by Get Full RSS.

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan

Kosmo Online - Rencana Utama


Sumber protein ciptaan saintis

Posted:

Sumber protein ciptaan saintis

Sumber protein ciptaan saintis

SEKUMPULAN saintis di Eropah kini sedang mengkaji cara baharu menangani masalah kekurangan bekalan daging di seluruh dunia. Dikenali sebagai daging berkultur, ia membolehkan burger dan sosej dihasilkan dalam ceper-ceper makmal berbanding kaedah tradisional iaitu menyembelih haiwan-haiwan yang diternak.

Dakwa para saintis, ia mungkin adalah jawapan kepada masalah kebuluran penduduk dunia, menyelamatkan alam sekitar dan mampu menggantikan berjuta-juta nyawa haiwan.

Bagaimanapun, daging berkultur itu masih jauh perjalanannya untuk direalisasi dan harganya sudah tentu mahal.

Menurut ahli biologi vaskular Universiti Maastricht, Belanda, Mark Post, hamburger makmal pertama berharga lebih kurang euro 250,000 (RM1,058,992.77) untuk dihasilkan dan berharap lebih banyak pilihan hidangan dapat dihasilkan.

"Hasil yang pertama akan menjadi bukti bahawa konsep ini boleh berjaya. Saya percaya ia boleh dilakukan pada masa hadapan," kata Post kepada pemberita Reuters.

Sumber protein

Ia mungkin kedengaran seperti tiruan tetapi daging in-vitro dalam makmal atau berkultur adalah produk haiwan yang tulen sama seperti yang asal cuma ia tidak dalam bentuk asal.

Ia juga berbeza dengan daging tiruan yang diperbuat daripada sayur seperti soya sebagai sumber protein pengamal vegetarian.

Ramai pakar berpendapat, potensi daging tersebut mampu menyelamatkan banyak nyawa haiwan, tanah, air dan tenaga sekali gus bumi mendapat faedah yang sangat banyak.

Daging itu juga menggunakan sel-sel stem yang dituai daripada lebihan haiwan dari rumah penyembelihan. Pada peringkat awal, ia direka dengan menambah gula, asid amino, lipid, mineral dan pelbagai nutrien lain supaya dapat membiak bersama-sama.

Setakat ini, Post telah berjaya menghasilkan jalur-jalur daging yang kelihatan seperti otot berwarna pucat berukuran panjang kira-kira 2.5 sentimeter dengan lebar kurang daripada 1 sentimeter. Ia terlalu nipis sehingga cahaya boleh menembusinya.

Kata Post, lebih kurang 3,000 keping daging disusun bersama beberapa keping lemak yang juga dihasilkan dalam makmal akan memberikan anda daging berkultur pertama di dunia.

"Daging pertama dihasilkan dalam makmal akademik oleh kakitangan yang terlatih. Ia buatan tangan dengan penggunaan masa yang lama dan ketelitian pekerja menyebabkan harganya terlalu mahal," ujar Post.

Tambahnya, daging in-vitro tidak mengandungi darah dan kurang berwarna, jadi ia nampak kurang menyelerakan serta kelihatan seperti kerang.


WALAUPUN pengeluaran daging semakin meningkat, bekalan daging dunia sentiasa berdepan masalah kekurangan sumber protein itu.


Seperti kebanyakan otot, kepingan daging itu perlu diperkaya. Post telah memberi sedikit senaman terhadap daging tersebut dengan mengenakan daya tegang dan kecut dalam piring beralas Velcro supaya daging tersebut mendapat kekuatan.

Penyokong idea daging buatan manusia seperti ahli biologi, Universiti Linkoping, Sweden, Stellan Welin berkata, idea tersebut sangat baik berbanding penternakan haiwan secara besar-besaran di ladang ternakan.

Hampir semua ladang ternakan haiwan menggunakan hormon dan antibiotik yang bertujuan meningkatkan keuntungan. Paling kontroversi ialah cara memproses daging yang dikatakan kejam dan tidak cekap.

Setiap 15 gram pengeluaran daging, haiwan perlu diberi makan protein sayur-sayuran lebih kurang 100 gram dan kesannya boleh menganggu ekosistem.

Ujar Welin, keperluan untuk mencari cara baharu menghasilkan daging sangat penting terutama permintaannya di seluruh dunia.

Rumah hijau

"Mungkin kita boleh menjadi vegetarian atau mengurangkan makan daging. Tetapi, trend orang ramai tidak begitu. Dengan daging berkultur, kita boleh menjadi konservatif tanpa melakukan banyak kerosakan," katanya.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pengeluaran daging tahunan meningkat dari 218 juta tan pada tahun 1997 hingga 1999 ke 376 juta tan pada tahun 2030. Permintaan daging oleh populasi dunia dilihat meningkat lebih daripada jangkaan yang dibuat.

"Bekalan daging ketika ini tidak mapan dari sudut ekologi atau jumlah bekalan. Saat ini, kita menggunakan lebih 50 peratus daripada jumlah tanah pertanian untuk tujuan itu.

"Caranya sangat mudah untuk menangani masalah tersebut. Kita perlu ada jalan alternatif," kata Post.

Menurut laporan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNFAO), industri perladangan menyumbang perubahan cuaca, pencemaran udara, penggunaan tenaga berlebihan, penggondolan hutan dan mengganggu ekosistem.

Laporan bertajuk Livestock's Long Shadow dipetik berkata, industri daging menyumbang 18 peratus pencemaran kesan rumah hijau global dan ia dijangka terus meningkat terutama di negara-negara yang pantas membangun seperti China dan India.

Hanna Tuomisto yang banyak menjalankan kajian mengenai kaitan impak persekitaran terhadap daging seperti lembu, babi, kambing dan daging berkultur berkata, kepingan daging yang dihasilkan dalam makmal itu merupakan paling kurang memberi kesan pada alam sekitar.

Dalam analisisnya yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Science and Technology awal tahun ini, daging in-vitro hanya menggunakan kurang tenaga iaitu antara 35 hingga 60 peratus.

Ia juga mengeluarkan 80 hingga 95 peratus kurang kesan rumah hijau dan menggunakan 98 peratus tanah berbanding penghasilan daging secara konvensional.

"Kami tidak mengatakan sekarang ia boleh atau perlu menggantikan penggunaan daging konvensional dengan daging berkultur.

"Tetapi, ia boleh menjadi sebahagian daripada penyelesaian masalah sumber makanan populasi dunia dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan pencemaran dan penggunaan tenaga dan air," kata Tuomisto yang mengetuai Unit Penyelidikan Konservasi Hidupan Liar, Universiti Oxford.


DAGING berkultur yang dibiakkan dalam makmal ini tidak mengandungi darah dan kurang berwarna.


Rasa

Ramai pakar bersetuju bahawa produk daging seperti sosej dan nuget menggunakan daging in-vitro boleh direalisasi dalam tempoh beberapa tahun, manakala daging stik dan chop pula memerlukan lebih banyak tahun untuk dibangunkan.

Post dibiaya oleh seorang penyumbang yang enggan dikenali dan dia berharap hamburger buatan manusia itu menjadi hidangan orang ramai pada bulan Ogos atau September tahun hadapan.

Walaupun sampel makanan masih lagi belum dibuat tetapi reviu awal yang diterima kurang memberangsangkan. Seorang wartawan Rusia pernah mencuba satu kepingan dan reaksi yang diberi amat mengecewakan.

"Rasanya belum disedapkan. Perlu banyak kajian dan ujian rasa tidak penting," kata Post.

Post yakin dengan penambahan jenis lemak pada jumlah yang tepat bakal menjadikan fizikal dan rasa sama seperti daging sebenar.

Dia juga berharap kebolehan menukar kandungan nutrien menjadikan hidangan daging itu lebih sihat seperti mengurangkan kandungan lemak tepu dan menambah lemak tidak tepu serta nutrien lain.

"Ideanya ialah daging yang dihasilkan dalam makmal boleh dipelbagaikan kandungannya dan ia memberi harapan untuk menghasilkan daging sihat.

"Daging lembu dan babi yang sebenar sangat terhad untuk diubah suai kandungannya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kena rendam dalam sungai

Posted:

Kena rendam dalam sungai

Kena rendam dalam sungai

DENGAN mengenakan pakaian seragam polis, 65 pemuda punk itu berjalan dalam tiga barisan lurus. Mereka bergerak menuju ke dataran Kompleks Sekolah Polisi Negara (SPN) Seulawah di Aceh Besar, Sumatera, Indonesia.

Melangkah penuh disiplin, mereka kemudian duduk bagi mengikuti sesi kaunseling membina jati diri yang dikelolakan oleh Majlis Permusyawaratan Ulama (MPU).

Di situ, mereka tidak dilayan sebagai pesalah sebaliknya digelar pelatih memandangkan mereka dikehendaki mengikuti sebuah modul pemulihan akhlak dan jati diri dalam tempoh tertentu.

Pada sesi itu, beberapa remaja kelihatan menundukkan kepala sambil mengesat air mata. Selama 10 hari mengikuti kem motivasi diri itu, mereka diajar menguruskan kehidupan dengan lebih baik yang semestinya berteraskan agama Islam.

Sama ada terpaksa atau atas kerelaan sendiri, rata-rata komuniti punk Aceh itu mengaku menyesal atas kealpaan mereka selama ini.

Pada 10 Disember lalu, 65 remaja dan belia punk itu ditahan ketika mereka menghadiri konsert punk di Banda Aceh.

Golongan punk umumnya tidak diterima oleh masyarakat Aceh.

Malah, lelaki tidak dibenarkan menyimpan rambut panjang di wilayah yang melaksanakan undang-undang syariah itu apatah lagi membuat rambut tercacak.

Rantai anjing

Semasa ditahan, kesemua mereka didapati memiliki elemen budaya liar punk. Kebanyakan mereka mempunyai tatu di badan, bertindik, memakai gelang anjing, berbaju compang-camping, berseluar ketat dan berambut trojan.

Budaya sebegitu sememangnya tiada toleransi di Banda Aceh. Sejurus ditahan, mereka dikurung di dalam sebuah lokap. Pakaian, subang tindik dan rantai anjing mereka dibuang.

Selepas itu, kepala lelaki punk itu dicukur sehingga botak, manakala rambut perempuan dipotong pendek seperti polis wanita.

Pelatih lelaki juga diarahkan mandi beramai-ramai di dalam sungai.

Daripada 65 orang yang ditahan, 30 daripadanya berasal dari Aceh manakala selebihnya datang dari wilayah lain di Indonesia seperti Lampung, Palembang, Jambi, Batam, Riau, Sumatera Barat, Jakarta, Bali dan Jawa Barat.

Seorang remaja punk yang dikenali sebagai Riyan berkata, latihan membina jiwa yang dijalaninya di SPN sangat berguna.

"Banyak perkara yang diajar kepada kami terutamanya mengenai disiplin dan peranan kami sebagai anggota masyarakat.


PEMUDA punk yang telah dibotakkan kepala direndam di sebatang sungai di Banda Aceh bagi membersihkan diri mereka.


"Secara peribadi, kini saya merasakan saya mampu untuk mengatur hidup dengan lebih baik.

"Lebih penting lagi, kami dididik untuk mendirikan solat lima waktu," katanya kepada portal berita tempatan.

Pendapat Riyan itu disokong rakannya, M. Fauzi.

"Selain disiplin, kami didedahkan dengan latihan fizikal untuk menjaga kecergasan tubuh.

"Saya juga menghargai usaha kumpulan ulama yang datang ke sini untuk memberi kefahaman akidah kepada kami," katanya.

Selain suapan rohani dan jasmani, mereka perlu menjalani pemeriksaan kesihatan setiap hari.

Hasil pemeriksaan mendapati tiga pelatih mempunyai gejala hepatitis dan seorang disahkan positif penyakit itu.

"Jika ada pelatih yang tidak sihat, dia akan dikecualikan daripada mengikuti aktiviti fizikal," kata Fauzi lagi.

Syariah

Seorang pelatih perempuan, dikenali sebagai Sarah, 18, memberitahu, sepanjang berada di kem tersebut, dia menjadi lebih berdisiplin dan mendapat banyak pengetahuan agama.

Dia yang dibesarkan dalam keluarga yang berpecah berkata, pengaruh kawan telah mengheretnya kepada budaya punk.

"Saya sedar saya silap. Selepas keluar dari sini, saya mahu ke sekolah dan berazam menjadi anak yang baik," ujarnya.

Walaupun SPN bertujuan mendidik kumpulan yang telah rosak akhlak, masih ada pihak di Indonesia yang menganggap penahanan itu sebagai satu pencabulan hak asasi manusia.

Bagaimanapun, Gabenor Aceh, Irwandi Yusuf mempertahankan tindakan tersebut.

"Mereka terbabit dalam gaya hidup yang bertentangan dengan undang-undang syariah yang dilaksanakan di Aceh.

"Didikan disiplin, akidah dan moral ini merupakan keprihatinan kerajaan tempatan dan bukannya pencabulan hak asasi manusia," jelas Irwandi.

Menurut beliau, lebih 700 pengikut punk tinggal di Aceh. Mereka biasanya makan dan tidur di tepi jalan atau di tempat letak kenderaan.


RIAK sedih remaja punk apabila rambutnya dipotong pendek oleh pihak berkuasa.


Mereka tidak mempunyai pekerjaan bahkan tidak mendapat pendidikan di sekolah agama mahupun sekolah biasa.

"Walaupun itu hak mereka, kerajaan perlu memikirkan masa depan mereka.

"Bolehkah mereka sekadar menjadi punk ketika muda? Bagaimana jika mereka gagal mendapat pekerjaan? Apa akan jadi pada mereka pada masa akan datang?" tanya Irwandi.

Selepas tempoh latihan di SPN tamat, pihak berkuasa akan membantu pelatih terbabit mencari pekerjaan yang sesuai. Mereka juga diberi biasiswa bagi meneruskan persekolahan.

Wajar

"Kami menahan mereka bukan disebabkan cara mereka berpakaian. Islam tidak melarang umatnya berpakaian seperti kumpulan punk.

"Ramai juga yang mengaitkan penahanan ini dengan undang-undang syariah di Aceh tetapi ia sebenarnya tiada kaitan langsung," kata Irwandi.

Aceh merupakan satu-satunya wilayah di Indonesia yang melaksanakan undang-undang syariah. Malah, mahkamah syariah Aceh mempunyai bidang kuasa yang berbeza berbanding mahkamah syariah yang terdapat di wilayah lain.

"Perundangan syariah memang wajar dilaksanakan bukan sahaja di Aceh tetapi di seluruh Indonesia kerana 95 peratus penduduknya beragama Islam.

"Bahkan, Indonesia adalah negara yang mempunyai umat Islam terbesar di dunia," kata Ketua Komuniti Masyarakat Aceh Malaysia, Mansur Usman.

Mansur yang sudah 28 tahun berhijrah ke Malaysia menyifatkan penahanan komuniti punk baru-baru ini sebagai wajar.

"Punk adalah budaya liar yang mengancam sosiobudaya masyarakat Aceh. Sebelum pengaruhnya terus menular, ia perlu disekat.

"Sekurang-kurangnya kehidupan mereka masih boleh dibetulkan dan menjadi pengajaran kepada orang lain," ujarnya ketika ditemui di Kampung Baru, Kuala Lumpur baru-baru ini.


PEMUDA bertatu dididik supaya mendirikan solat secara teratur.


Bukan untuk menzalimi, katanya lagi, undang-undang syariah dianggap pelengkap ke arah kesempurnaan Islam.

Menurut peniaga makanan, Fida, 38, masyarakat Aceh menerima baik pelaksanaan undang-undang tersebut.

"Sebelum ini, gadis bebas memakai pakaian ketat dan tidak bertudung, begitu juga pergaulan lelaki dan perempuan. Namun, sekarang keadaan berubah.

"Mereka patuh kepada undang-undang kerana enggan dimalukan di khalayak umum," katanya yang pulang ke Aceh setahun sekali.

Full content generated by Get Full RSS.

Makhluk berkepala dua

Posted:

Makhluk berkepala dua

Makhluk berkepala dua

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


ULAR albino milik rakyat Switzerland ini bernilai lebih RM200,000.


RUZIANAH Mohd. Ibrahim, 41, tidak pernah menyangka dia akan memiliki anak kucing istimewa yang mempunyai dua muka tetapi berkongsi satu kepala.

Anak kucing tempatan itu lahir pada tahun 2008 dan diberi nama Tuah.

Ruzianah, penjawat awam yang menetap di Simpang Kuala, Alor Setar, Kedah memberitahu, dia terpaksa membawa ibu Tuah ke Jabatan Perkhidmatan Haiwan berdekatan memandangkan ibu kucing itu sukar untuk melahirkan Tuah.

"Mungkin saiz kepala Tuah besar daripada biasa, jadi dia sukar dilahirkan. Selepas ibunya diberikan suntikan, barulah Tuah dapat dikeluarkan.

"Tuah lemah sikit dan tidak dapat menyusu dengan ibunya, jadi saya beli susu dan memberinya minum menggunakan picagari," ujar Ruzianah.

Malangnya, Tuah mati beberapa hari selepas itu.

Kejadian haiwan berwajah atau berkepala dua berlaku di banyak negara di dunia.

Tahun lalu, seekor kucing di Virginia, Amerika Syarikat (AS) turut mempunyai ciri fizikal seperti Tuah.

Kucing di Virginia itu dinamakan Two Face sempena watak jahat dalam komik adi wira Batman. Two Face mempunyai dua hidung, dua mulut dan empat biji mata.

Menurut doktor haiwan yang merawatnya, Erica Drake, Two Face menghidap sindrom Diprosopus.

Penyakit itu menyebabkan penghidap mempunyai satu kepala tetapi ada dua wajah. Bagaimanapun, Two Face mati tidak lama kemudian.

Sebenarnya, kejadian haiwan berkepala dua juga berlaku pada ular, lembu dan kambing.

Sebagai contoh, seekor anak ular susu berkepala dua menetas di sebuah pusat penetasan haiwan di Ridge Minor, Miami, AS baru-baru ini.

Pakar biologi Universiti Florida, Daniel Parker berkata, ular berkepala dua mampu hidup selama 20 tahun jika ditempatkan di dalam kurungan.

"Tetapi dengan dua otak yang mengawal badannya, haiwan itu sukar untuk hidup di hutan," katanya.

Ular susu dikategorikan sebagai ular albino. Menurut mitos Yunani, ular susu dikatakan menghisap susu daripada kantung susu lembu.

Ia juga gemar hidup di dalam bangsal selain menyukai persekitaran yang gelap dan sejuk.

Seekor ular susu berkepala dua mampu dijual pada harga yang tinggi.

Seorang pengumpul haiwan pelik di Switzerland, Tom Beser, berjaya menjual ular seperti itu semahal RM200,000, Februari lalu.


EMANOEL dan Jesus yang lahir di Brazil minggu lalu berkongsi satu tubuh.


Beser memberitahu, ular peliharaannya itu yang diberi nama Mince merupakan ular albino pertama di dunia yang diketahui memiliki dua kepala manakala badannya berwarna putih.

Dua otak

Sementara itu di Lumajang, Indonesia, seekor anak kambing berkepala dua milik seorang penduduk, Muhammad Hasyim, 25, menjadi tumpuan orang ramai dua tahun lalu.

Kambing betina berwarna putih yang dipanggil Melati itu dilahirkan oleh ibunya dengan mempunyai empat mata selain dua telinga.

Muhammad berkata, semasa dilahirkan, ibu kambing itu mengembek dan meronta tanpa henti.

"Syukurlah kambing saya masih hidup," kata Muhammad yang memberitahu dia memberi haiwan itu minuman susu segar.

Melati juga akan mengamuk jika diletakkan berjauhan dari ibunya.

Negara yang terkenal dengan kisah Firaun iaitu Mesir, turut menyimpan cerita haiwan yang pelik.

Seorang petani di Alexandria, Mesir, Sobhy El-Ganzoury menyifatkan kelahiran seekor anak lembu peliharaannya yang mempunyai dua kepala sebagai satu keajaiban.

"Saya mengambil masa selama dua jam untuk membantu lembu itu beranak," ujar Sobhy sambil menambah, anak lembu itu tidak dapat mengangkat kepalanya yang berat dan terpaksa diberikan susu botol.

Pemilik sebuah ladang di Rivera, Colombia, Marino Cabrera, pula terkejut apabila lembunya melahirkan anak berkepala dua pada Ogos 2009. Anak lembu itu dinamakan Jenifer.

Cabrera memberitahu, dia tidak pernah melihat keganjilan seperti itu sepanjang lebih 30 tahun menjadi pembiak baka lembu.

Kejadian pelik makhluk berkepala dua turut berlaku kepada manusia.

Di Brazil minggu lalu, seorang ibu melahirkan bayi lelaki yang mempunyai dua kepala.

Maria Nazare, 25, melahirkan anaknya itu di sebuah hospital di Anajas, Brazil dengan berat 4.49 kilogram.

Anak itu dinamakan Emanoel dan Jesus. Doktor memberitahu Maria bahawa bayi itu mempunyai dua otak tetapi berkongsi jantung, limpa, buah pinggang dan kaki.


ANAK kucing bernama Tuah ini mati beberapa hari selepas dilahirkan di Alor Setar, Kedah.


Menurut pengarah hospital itu, Claudionor Assis de Vasconcelos, kelahiran bayi itu amat mengejutkan

Setakat ini, keadaan bayi itu adalah baik dan akan diuji sama ada ia boleh dipisahkan atau sekurang-kurangnya dapat hidup lebih lama. Apa yang menarik ini merupakan kali kedua kelahiran bayi berkepala dua di Brazil tahun ini.

Sebelum ini, seorang ibu, Sueli Ferreira, 27, melahirkan bayi yang mempunyai dua kepala di daerah Paraiba tetapi bayi itu meninggal dunia beberapa jam kemudian disebabkan kekurangan oksigen.

Full content generated by Get Full RSS.

mStar Online : Sukan

0 ulasan

mStar Online : Sukan


Ramli MS Miliki Baton ‘Berhantu’

Posted: 24 Dec 2011 04:00 PM PST

MENGENALI konduktor muzik, Datuk Ramli Mohamed Salleh, 52, atau Ramli MS, dia seorang yang tegas apabila berbicara tentang hal kerja.

Bagaimanapun sisi karakter lain bapa kepada dua orang anak ini mula timbul apabila dia menunjukkan satu per satu barang-barang kesayangan di tempat tinggalnya, sebuah hotel sekitar Petaling Jaya, Selangor.

Kata Ramli, dia bukanlah lelaki sentimental untuk menyimpan barangan sebagai kenangan tetapi seorang yang sangat menghargai sesuatu barang berdasarkan kenangan yang dilaluinya.

"Antara yang betul-betul saya sayang adalah kitab Al-Quran. Ia telah diberikan oleh seorang kawan yang sungguh mulia dan jujur," tuturnya sambil membelek kitab tersebut. Apalagi, mari kita Zoom!!!

Kitab Al-Quran

Kitab ini merupakan barang yang paling istimewa buat Ramli. Ini kerana ia telah dihadiahkan oleh seorang rakan yang cukup rapat dan jujur kepadanya sekitar tahun 1978.

Kata Ramli, belum pernah lagi dia berjumpa sahabat karib yang mempunyai ciri-ciri sifat mulia seperti rakannya itu yang telah pun meninggal dunia.

Kayu Snuker (Snooker Que)

Pasti ramai yang terkejut bukan, selain berbakat dalam muzik, Ramli juga hebat di meja snuker.

Baginya permainan ini merupakan cara dia menghilangkan tekanan dan ia sebahagian daripada hobinya. Justeru itu, dia membeli sebatang kayu snuker profesional jenama John Parris berserta beberapa buah bola.

"Apabila memulakan permainan ini, saya akan lupa diri seketika, sekali gus hilang semua tekanan kerja yang saya alami. Malah permainan ini juga mencabar minda yang memerlukan fokus yang baik," katanya bersemangat.

Accordion

Alat muzik antik jenama Paolo Soprani juga dihadiahkan oleh salah seorang rakan yang membelinya di New Zealand. Ia merupakan salah satu alatan yang wajib dibawa apabila mengendalikan sesebuah konsert.

Prism Sound Card (Analog digital Analog)

Walaupun kebanyakan rakaman dibuat menggunakan teknologi canggih, Ramli lebih selesa menggunakan versi analog yang mampu memberikannya kepuasan bekerja.

"Bagi saya, menggunakan teknologi untuk menghasilkan sesebuah muzik adalah agak palsu. Jenis ini lebih bagus di mana kita dapat mengimpal data menggunakan analog untuk ke digital dan boleh keluar balik menjadi analog.

"Berbanding dengan studio rakaman yang biasa menggunakan pengimpal data analog ke digital sahaja," katanya.

Sandal

Sudah 20 tahun usia sandal jenama Gucci ini dan kata Ramli reka bentuknya hanya dikeluarkan sekali sahaja. Ia merupakan sandal yang tahan lasak dan kerap dipakainya ketika beriadah. Bagaimanapun, Ramli sekadar menyimpannya agar ia tidak mudah rosak dan kualitinya masih boleh dijaga.

Kad Hari Jadi & bingkai gambar keluarga

Kedua-dua kad dan bingkai gambar berkenaan telah dihadiahkan oleh anak-anaknya bersempena dengan hari lahir Ramli pada tahun ini.

Ia merupakan sebuah hadiah yang sangat bermakna apabila melihat kesungguhan anak-anaknya mencari gambar-gambar keluarga untuk disatukan.

Baton orkestra

Kayu pendek jenama Mollard ini diperbuat daripada rose wood. Kata Ramli, baton tersebut telah memberi pelbagai pengalaman sepanjang berkecimpung dalam industri muzik tanah air.

"Ia adalah punca rezeki saya dan baton ini adalah yang paling saya suka guna. Tetapi ia juga mengingatkan sesuatu yang tidak mungkin dapat dilupakan. Masih ingat lagi tak tentang lagu berhantu Misha Omar, Pulanglah?

"Ia memang berhantu. Pada pertandingan Anugerah Juara Lagu ke 19 (AJL19), sebelum giliran Misha, saya telah bermulut celupar kononnya tidak percaya lagu Pulanglah itu berhantu. Tinggal lagi dua giliran, baton itu hilang dan mulalah saya cari merata tempat bersama pemuzik-pemuzik lain.

"Saya terpaksa gunakan baton lain kerana tidak menemuinya. Bagaimanapun, apabila tiba giliran Misha, saya terjumpa balik baton itu dan ia terletak betul-betul pada kertas skor lagu Pulanglah," katanya.

Sejadah

Dua sejadah ini telah dibeli ketika Ramli mengerjakan ibadah Haji pada tahun lalu dan umrah pada tahun 1986. Katanya, setiap kali sembahyang menggunakan sejadah tersebut, ia mengimbas kembali kenangan-kenangan sepanjang menunaikan kedua-dua ibadah tersebut.

Foto ibu dan ayah

Foto ini disimpan elok untuk tatapannya. Menarik tentang gambar ini, ia diambil ketika ibu dan ayahnya sedang bercinta.

"Jangan tanya saya siapa budak kecil di dalam gambar itu tau kerana biasalah, orang dulu-dulu, bila keluar bercinta, mereka bawa teman. Setiap kali saya tengok gambar ini, ia seperti menceritakan kembali apa yang telah berlaku pada 50 tahun dahulu," katanya.

Foto FAIHAN GHANI

Full content generated by Get Full RSS.

SOROTAN 2011: Perkahwinan artis

Posted: 24 Dec 2011 04:00 PM PST

PETALING JAYA: Tahun 2011 yang akan melabuhkan tirainya dalam masa beberapa hari lagi akan memberi kenangan yang terindah buat artis dan selebriti tempatan apabila mereka melangkah ke alam perkahwinan.

Tentunya kehadiran 2012 akan memberi sinar baru buat mereka agar apa yang diazamkan dalam hidup akan terlaksana.

Kenangan indah sepanjang tahun ini bermula seperti berikut:

1) Ayu Raudhah-Zaquan Adha

Ayu Raudhah,26, sah bergelar isteri kepada pemain bola sepak kebangsaan dan Negeri Sembilan, Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak, 23, pada majlis pernikahan mereka di Masjid Sultanah Bahiyah, di Alor Setar pada 21 Januari tahun ini.

Pada majlis yang serba ringkas itu, Ayu atau nama sebenarnya Raudhah Abu Bakar @ Che Wan yang kelihatan anggun dengan busana rekaan Man Kajang berwarna krim menerima mas kahwin RM1,888 serta tujuh dulang hantaran daripada pihak lelaki dan berbalas sembilan dulang.

Bagaimanapun, jumlah wang hantaran dirahsiakan atas persetujuan kedua-dua belah pihak. Difahamkan, wang hantaran itu mempunyai kaitan dengan angka lapan, iaitu nombor jersi Zaquan.

2) Sabrina Ali-Syed Amirul Syed Ahmad

Tiada angin tiada ribut, pelakon Sabrina Ali, 31, mengesahkan sudah berumah tangga dengan jejaka pilihan hatinya pada awal tahun ini.

Bagaimanapun Sabrina yang dikhabarkan bernikah dengan Syed Amirul Syed Ahmad berusia 29 tahun itu enggan mengulas lanjut berhubung perkara itu dan tidak diketahui mengapa dia enggan menghebahkan pernikahan berkenaan.

3) Siti Sarah-Shuib (Sepahtu)

Penyanyi Sarah Raisuddin, 27, kini sah bergelar isteri kepada salah seorang ahli kumpulan Sepahtu, Shahmira Muhahamad (Shuib), pada majlis pernikahan mereka yang diadakan di Jeumpa D'Ramo, Bangsar, pada 26 Februari lalu.

Pasangan ini menerima kelahiran anak sulung lelaki, Uwais Alqarni pada 4 Disember lalu.

4) Farish Aziz-Zahrah

Pelakon drama Kau dan Aku, Farish Aziz, 27, yang bernikah dengan isterinya, Zahrah Fowzi, 27, pada 18 Februari lalu di Hotel Shang Ri La Tanjung Aru Beach, Kota Kinabalu, Sabah memulakan alam perkahwinannya tidak seperti pasangan lain apabila terpaksa berpisah buat sementara waktu.

Ini kerana isterinya masih baru berkerja sebagai peguam di sebuah syarikat guaman di Sabah manakala Farish terikat dengan kariernya sebagai pelakon dan pengacara di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, Farish dan isteri yang sama-sama berasal dari Kota Kinabalu berkemungkinan akan berulang-alik dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu atau sebaliknya untuk menghabiskan masa bersama-sama.

5) Noh (Hujan)-Mizz Nina

Selepas bertunang selama lapan bulan, penyanyi dari kumpulan Hujan iaitu Noh atau nama sebenarnya Mohammed Noh Salleh, 26, sah bergelar suami kepada penyanyi Mizz Nina atau nama sebenarnya Shazrina Azman, 31, pada 1 Julai lalu.

Majlis pernikahan mereka dilakukan di kediaman keluarga Nina di Ukay Heights, Ampang, Kuala Lumpur.

6) Tomok-Ayu

Penyanyi yang pernah popular dengan kumpulan Newboyz, Tomok atau Shah Indrawan Ismail, 27, turut berkongsi tarikh pernikahannya dengan Noh dan Nina apabila sah menjadi suami kepada pramugari Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) Rahayu Abbas, 32, di Dewan Serbaguna AU2 Taman Keramat, Kuala Lumpur, pada 1 Julai lalu.

Menurut Tomok, dia gembira selama lapan tahun bercinta, akhirnya dia menjadi suami kepada Rahayu atau nama panggilannya, Ayu, dan berharap agar cinta mereka akan mekar sehingga akhir hayat.

Pasangan ini sedang menunggu kelahiran cahaya mata sulung.

7) Nabil (Raja Lawak)-Nazirah

Selepas dilanda pelbagai kontroversi termasuk perpisahannya dengan pelakon Irma Hasmie, pelawak dan pelakon, Ahmad Nabil Ahmad, 28, sah bergelar suami kepada bekas pramugari AirAsia, Nazirah Ayub, 23, pada 30 September lalu.

Majlis pernikahan mereka diadakan di Masjid Tuanku Mizan, Putrajaya, di mana Nabil menyerahkan mas kahwin RM300 dan sebentuk cincin bernilai RM5,000 manakala wang hantaran sebanyak RM15,000 kepada pengantin perempuan.

8) Zed Zaidi-Natalia Mustafa Kamal

Bermula daripada perkenalan di laman social Facebook, pelakon Zed Zaidi, 31, atau nama sebenarnya Rozaidi Abdul Jamil menamatkan zaman bujangnya dengan Natalia Mustafa Kamal, 28, pada 29 April lalu di Restoran Felda Villa, Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Pasangan ini juga sedang menunggu kelahiran anak pertama selepas isteri Zed disahkan hamil.

9) Fazren Rafi-Syarifah Marlina

Melangsungkan pernikahan pada 1 Mei di kediaman isterinya di Perak, pelakon Spa Q, Mohd Fazren Rafi atau Fazren begitu teruja mengimamkan isteri, Sharifah Marlina Ashikin Syed Hasan selepas bernikah.

10) Faezah Elai-Heykal Hanafiah

Pelakon Faezah Elai, 29 ,sah bergelar isteri kepada pengarah drama, Heykal Hanafiah, 38, yang diadakan di kediaman keluarga pengantin perempuan di Gelugor, Pulau Pinang, pada 9 September lalu.

Pasangan ini berharap pernikahan tersebut menutup segala kontroversi tentang hubungan mereka.

11) Fedtri Yahya-Nurul Anati Ismail

Pengacara Malaysia Hari Ini, Fedtri Yahya, 30, bernikah dengan Nurul Anati Ismail, 26, pada 28 Mei lalu di rumah pengantin perempuan di Pengkalan Machang, Pasir Mas, Kelantan.

Bagaimanapun Fedtri dan isteri dikejutkan dengan berita sedih apabila isterinya mengalami keguguran bayi pertama pada 26 Julai lalu.

12) Eira Syazira-Azad Jasmin

Pelakon Syazira Shuhaimi atau Eira Syazira, 27, sah bergelar isteri kepada pelakon Azad Jazmin John Louis Jeffri yang diadakan di kediaman keluarga pengantin perempuan di Putrajaya pada 16 September lalu. 13) Nurul Syuhada-Raja Amir Raja Azwa

Pengacara Majalah Tiga, Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zin,27, selamat diijabkabulkan dengan pegawai bank, Raja Amir Shah Raja Azwa,29, di Binjai On The Park, Kuala Lumpur City Centre (KLCC), pada 16 Julai lalu.

14) Ana Dahlia-Chef Riz

Pelakon Ana Dahlia, 28, sah bergelar isteri kepada chef selebriti, Mohd. Nadzri Redzuawan atau Riz, 29 , di rumah pengantin perempuan di Taiping, Perak pada 11 Disember lalu.

15) Memey Suhaiza-Norman Hakim

Pelakon Norman Hakim, 35, telah selamat dinikahkan dengan pasangannya, pelakon Memey Suhaiza, 23, pada 24 September lalu di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi, Johor.

Sebelum berkahwin, pasangan ini dilanda dengan pelbagai kontroversi termasuk Memey dikatakan merampas Norman daripada bekas isteri Norman, pelakon Abby Abadi dan kes khalwat mereka.

16) Dira Abu Zahar-Helmi Yusof

Pelakon Khaidhirah Abu Zahar atau Dira, 27, sah bergelar isteri kepada pengarah fotografi Mohd. Helmi Mohd. Yusof atau Helmi di kampung halaman pengantin perempuan di Merlimau, Melaka, pada 11 November lalu.

17) Zahiril Adzim-Shera Aiyob

Pelakon Zahiril Adzim, 27, sah bergelar suami kepada pengacara Shera Aiyob, 25, di rumah pengantin perempuan di Ipoh, Perak pada 20 November lalu.

18) Ashraf Muslim-Noor Dayana

Pelakon Ashraf Muslim, 30, bernikah dengan Noor Dayana, 24, pada 30 Ogos lalu di Mekah.

19) Nurul (AF2)- Mohd Munzil Muhamad

Pernikahan Nurul (AF2) menjadi kontroversi apabila dia dan suami, Mohd Munzil Muhamad bernikah di Thailand pada 23 April lalu.

Bagaimanapun pasangan itu tidak pernah membelakangi keluarga sehingga mengambil keputusan bernikah di Narathiwat.

Full content generated by Get Full RSS.

Utusan Online - Jenayah

0 ulasan

Utusan Online - Jenayah


Imigresen tahan 18 GRO asing

Posted:

Imigresen tahan 18 GRO asing

Imigresen tahan 18 GRO asing


SEBAHAGIAN warga China yang bekerja sebagai GRO ditahan dalam serbuan Jabatan Imigresen Johor di sebuah pusat hiburan di Batu Pahat, kelmarin.


JOHOR BAHRU 25 Dis. - Seramai 18 wanita warga asing yang bekerja sebagai gadis pelayan pelanggan (GRO) ditahan dalam serbuan Jabatan Imigresen Johor di sebuah kedai minuman di Jalan Shahbandar, Batu Pahat, dekat sini malam tadi.

Mereka yang merupakan warga Thailand, Vietnam dan China ditahan dalam 'Ops 6P' yang disertai seramai 27 anggota dan pegawai bermula pukul 12.30 tengah malam dan berakhir kira-kira dua jam kemudian.

Timbalan Ketua Bahagian Penguat Kuasa Imigresen Johor, Masri Adul berkata, dalam serbuan hasil maklumat awam itu, seramai 14 wanita yang ditahan merupakan rakyat China diikuti tiga dari Vietnam dan seorang wanita Thailand yang kesemuanya berusia antara 16 hingga 41 tahun.

"Ketika diserbu, semua GRO itu sedang leka melayan pelanggan yang datang untuk minum dan berhibur di premis itu. Kecekapan kita mengepung kawasan sekitar membuatkan mereka tidak sempat meloloskan diri," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Katanya, hasil pemeriksaan ke atas semua GRO itu, 16 daripada mereka didapati melanggar syarat pas yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen dan boleh dikenakan tindakan mengikut Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963.

Tambah Masri, seorang lagi didapati melakukan kesalahan mengikut Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal lebih masa manakala bakinya disiasat di bawah Seksyen 6(1)(c) akta yang sama kerana memasuki negara ini tanpa permit yang sah.

Katanya lagi, tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku dalam serbuan tersebut dan kesemua wanita berkenaan dihantar ke Depot Tahanan Imigresen Pekan Nanas untuk siasatan lanjut.

Full content generated by Get Full RSS.

Gaduh: Lelaki Myanmar maut ditikam rakan senegara

Posted:

Gaduh: Lelaki Myanmar maut ditikam rakan senegara

Gaduh: Lelaki Myanmar maut ditikam rakan senegara

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Episod pertikaman lidah antara lima warga asing akhirnya berakhir dengan tragedi apabila salah seorang daripada mereka mati ditikam di Pasar Borong Selayang dekat sini, awal pagi ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2 pagi, mangsa, Omar Yunus, 19, meninggal dunia di hospital setelah cedera parah di perut, manakala seorang lagi lelaki yang tidak dikenali parah akibat ditikam.

Lelaki yang cedera parah itu berusia 30 tahun dan kini difahamkan dalam keadaan kritikal selepas terkena tikaman di rusuk kanan.

Sebelum itu, lima warga asing yang merupakan pemegang kad Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) itu telah bergaduh dipercayai akibat pengedaran dadah jenis ganja.

Bagaimanapun, pertengkaran mulut pekerja pasar borong itu mula bertambah serius apabila mereka mula mengasari sesama sendiri dan ada di antara suspek mengeluarkan senjata tajam dipercayai pisau.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut dan memberitahu, pihaknya telah memberkas dua lelaki Myanmar berusia lingkungan 20-an sejurus selepas kejadian.

"Kita percaya dua lelaki asing itu mempunyai kaitan dengan kes tersebut namun kita masih menyiasat motif pergaduhan tersebut.

"Kami juga tidak menemui sebarang dadah bersama kedua-dua suspek yang ditahan malah kita juga sedang mengesan senjata yang digunakan untuk menikam mangsa," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Tambahnya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu membunuh.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, pihaknya kini sedang memantau warga asing yang bekerja di pasar borong berkenaan sebagai usaha membendung penyalahgunaan dadah di kalangan warga terbabit.

"Kita telah menjalankan pemeriksaan terhadap 106 orang warga asing di situ dan 56 daripada mereka didapati positif mengambil dadah.

"Usaha membendung gejala ini masih dijalankan dan pemeriksaan serta pemantau akan sentiasa dilakukan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Utusan Online - Pendidikan

0 ulasan

Utusan Online - Pendidikan


Festival Seni eratkan sekolah dan IPT

Posted:

Festival Seni eratkan sekolah dan IPT

Festival Seni eratkan sekolah dan IPT

Oleh MOHD. FADZLY MOHD. IZAB
pendidikan@utusan.com.my


Para pelajar tingkatan lima Sekolah Seni Malaysia Johor Bahru mengadakan Persembahan Kesenian bertemakan 'Nostalgia... ada yang lama, ada yang baru' pada Festival Mutiara Seni 2011 di UiTM Shah Alam, Selangor, baru-baru ini.


Penganjuran Festival Mutiara Seni (FMS) dilihat mampu menjadi pemangkin kepada usaha jalinan hubungan antara pihak sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini selaras dengan matlamat Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).

Buktinya, penganjuran FMS oleh Bahagian Kokurikulum dan Kesenian KPM ini melibatkan jalinan usaha sama Sekolah Seni Malaysia (SSM) Johor Bahru dan SSM Kuching dengan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam sebagai tuan rumah.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong (gambar kecil) berkata, usaha penganjuran festival ini adalah bertepatan dengan saranan kerajaan untuk merapatkan jaringan industri antara peringkat sekolah dengan IPT tempatan.

"Sesungguhnya penganjuran FMS ini adalah penting serta memberi makna besar dalam usaha membudayakan kreativiti dan inovasi dalam bidang kesenian, sebagai komitmen berterusan untuk menambah baik sistem pendidikan di negara kita," katanya pada majlis kemuncak festival itu di UiTM, Shah Alam, Selangor, baru-baru ini.

FMS 2011 bermula dengan acara pembukaan iaitu Pameran Seni Visual yang mempamerkan hasil karya atau pameran terakhir pelajar tingkatan lima sekolah seni ini selamam berada di sekolah berkenaan.

Festival itu turut dimeriahkan dengan Persembahan Kesenian yang bertemakan "Nostalgia.. ada yang lama, ada yang baru" yang merupakan acara kemuncak festival selama empat hari itu.

Menurut Ka Siong, FMS dirancang bagi memberi peluang kepada semua pelajar mempraktikkan ilmu yang telah dipelajari secara formal atau sebaliknya semasa proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) di dalam kelas

"Saya berharap program sebegini dapat membuka ruang dan peluang kepada semua pelajar Sekolah Seni Malaysia menyahut cabaran dan membuktikan kepada semua pihak bahawa ilmu yang ditimba memberikan satu gambaran menyeluruh tentang proses P&P yang diterima oleh mereka adalah luas, berkesan dan boleh dipertontonkan kepada umum mengikut peredaran masa," jelasnya.

Selain itu katanya, tema festival tersebut dilihat bertepatan dengan saranan Perdana Menteri, supaya para pelajar dapat melakukan anjakan paradigma pemikiran kepada produktiviti diiringi dengan kreativiti dan inovasi agar kekal relevan dalam persaingan di peringkat global kelak.

"Bagi menyahut seruan, peluang yang ini perlu diambil perhatian yang serius oleh semua pelajar bagi melengkapkan lagi kemahiran kesenian mereka dari sudut teori dan praktikal agar dapat dipraktikkan secara efektif dan efisien dalam program mega seumpama ini.

"Diharap agar usaha murni FMS tahun ini akan terus menempa kecemerlangan bagi meningkatkan sistem pendidikan ke tahap terbaik dan seterusnya menjadikan pendidikan di Malaysia disanjung tinggi oleh masyarakat kerana hasil kerja yang cemerlang berasaskan inovasi dan kreativiti," ujar beliau.

Program ini kemudian diakhiri dengan Majlis Graduasi pelajar-pelajar tingkatan lima yang telah menamatkan persekolahan yang juga sebagai pengiktirafan terakhir buat mereka yang merupakan perintis Sekolah Seni Malaysia.

Full content generated by Get Full RSS.

Klinik Bijak Matematik mantapkan penguasaan murid

Posted:

Klinik Bijak Matematik mantapkan penguasaan murid

Klinik Bijak Matematik mantapkan penguasaan murid


Zullaili Harun (kiri) bergambar bersama ibu bapa dan para peserta Klinik BIjak Matematik Adap Utusan Malaysia di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


Klinik Bijak Matematik ADaP Utusan Malaysia berjaya meningkatkan kebolehan murid menguasai kemahiran asas subje k itu.

Program anjuran Unit Pendidikan Utusan Malaysia dengan kerjasama EZ-Math itu diadakan dalam dua sesi melibatkan murid tahap satu pada hari pertama dan murid tahap dua pada hari berikutnya.

Pengasas EZ-Math, Zullaili Harun berkata, penganjuran Klinik Bijak Matematik bertujuan meningkatkan kebolehan murid-murid dalam fakta asas matematik seperti menguasai sifir, tambah, tolak, darab dan bahagi.

"Melalui teknik EZ-Math yang diperkenalkan, murid-murid akan mampu menjawab soalan secara spontan dan tidak lagi perlu mengira menggunakan jari.

"Teknik asas yang diperkenalkan semasa klinik ini akan membantu murid-murid untuk mengira dengan lebih cepat seterusnya membolehkan mereka menguasai apa yang diajar oleh guru semasa di dalam kelas," katanya selepas tamat klinik itu di Pusat Latihan Utusan Malaysia, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Program selama dua hari itu disertai 80 murid berusia lapan hingga 12 tahun dari sekolah-sekolah rendah sekitar Lembah Klang.

Tambah Zulalaili, teknik yang diperkenalkan amat mudah dan ia boleh terus dikuasai oleh para peserta dalam tempoh tidak sampai satu hari.

"Para peserta diberikan ujian selepas tamat klinik tersebut dan keputusan ujian itu menunjukkan kesemua peserta mampu menguasai teknik tersebut namun ia perlu dipraktikkan di rumah agar teknik itu dapat terus dimantapkan.

"Ibu bapa para peserta turut diberikan taklimat untuk membimbing anak mereka mengamalkan teknik EZ-Math semasa di rumah," jelasnya.

Kepada pihak sekolah, organisasi atau syarikat yang berminat untuk menganjurkan program Klinik Bijak Matematik ini, bolehlah menghubungi Encik Fauzi Hamdan di talian 019-5716282 atau Puan Farnida (016-2338954) untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Full content generated by Get Full RSS.

mStar Online : Luar Negara

0 ulasan

mStar Online : Luar Negara


Obama Ke Gereja, Makan Malam Di Hawai Pada Krismas

Posted: 24 Dec 2011 04:00 PM PST

HONOLULU: Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama menghabiskan Hari Krismas dengan sederhana bersama isteri dan anak-anak perempuan di Hawaii dengan berkunjung ke gereja dan mengucapkan terima kasih kepada tentera AS untuk khidmat mereka sebelum menjadi tuan rumah untuk majlis makan malam di tepi pantai bersama kawan-kawan dan keluarga.

Obama mula membuka hadiah sekitar 8 pagi Ahad dan kemudian bersarapan pagi serta menyanyikan bersama sebelum menuju ke gereja Marine Corps Base Hawaii untuk meraikan Krismas, menurut kenyataan di White House.

Jauh dari kediaman rasmi di Washington, dalam suasana cerah dan panas, Obama berpakaian kasual baju polo dan seluar khakis ke gereja manakala Michelle dan anak perempuan mereka, Sasha dan Malia memakai pakaian musim panas.

Selepas beberapa jam kembali di rumah sementara mereka yang bernilai berjuta-juta dolar, Presiden dan Michelle Obama keluar untuk berjabat tangan, memegang bayi dan bergambar dengan ratusan kelasi dan askar marin yang ditempatkan di sana.

"Pada sebelah malam, Keluarga Pertama dan rakan-rakan akan menyambut Krismas dengan majlis makan malam di rumah," kata seorang pegawai White House. Sam Kass, chef di White House, menghabiskan cuti dengan Obamas. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

Korea Selatan Bakal Beli Pesawat Pengintip Perancis

Posted: 24 Dec 2011 04:00 PM PST

SEOUL: Korea Selatan akan membeli dua pesawat perisik Perancis yang mampu menghalang mesej radio dari Korea Utara dan mengesan peluru berpandu yang dilancarkan, kata agensi negeri, Isnin.

Pesawat peninjau Falcon 2000 berkemungkinan akan dibeli dari firma pertahanan Dassault pada 2017, Pentadbiran Program Pemerolehan Pertahanan berkata dalam satu kenyataan.

Pesawat Perancis itu akan menggantikan beberapa pesawat pengintip Korea Selatan yang sudah lama termasuklah RC-800 yang dibina Raytheon, firma Amerika Syarikat, katanya.

Berbanding dengan RC-800, 2000 Falcon mampu bertahan lebih lama dan boleh membawa lebih banyak peralatan, kata agensi itu.

Korea Selatan secara umumnya sering mendapatkan peralatan pertahanan dari Amerika Syarikat, turut mempunyai pasukan tentera sejak Perang Korea 1950-1953 untuk menghalang pencerobohan oleh Korea Utara.

Dalam usaha untuk mengurangkan pergantungan pesawat peninjau kendalian AS, Korea Selatan juga akan membeli empat pesawat pengawasan altitud tinggi daripada Boeing menjelang akhir tahun 2012.

Kapal terbang Boeing 737 telah diserahkan kepada tentera udara negara-negara Selatan tahun ini.

Ia boleh mengesan sasaran udara dan maritim secara serentak dan jet pejuang dan kapal-kapal secara langsung.

Full content generated by Get Full RSS.
 

Jengka 19 FELDA Jengka 19

Copyright 2010 All Rights Reserved