Jumaat, 4 Januari 2013

Berita Harian: Dunia


Berita Harian: Dunia


Blogger minta maaf fitnah PM Singapura

Posted: 04 Jan 2013 01:53 PM PST

Singapura: Seorang blogger Singapura meminta maaf dan sedia menarik balik sebahagian artikel dalam blognya selepas menerima surat tuntutan Perdana Menteri, Lee Hsien Loong.

Peguam Lee dari Drew and Napier dilaporkan menghantar surat itu kepada penulis blog, Alex Au, berikutan dakwaan kiriman berbentuk fitnah dalam blognya, Yawning Bread.

Artikel itu bertajuk PAP mis-AIMed, faces blowback merujuk kepada jualan sistem komputer yang digunakan beberapa majlis perbandaran kepada firma Action Information Management (AIM).

Surat perunding kanan Drew and Napier, Davinder Singh menyifatkan blog terbabit menyiarkan kiriman membayangkan kesalahan serius mengenai jenayah pecah amanah.

Ia juga mendakwa rasuah berlaku dengan menuding jari kepada Biro Siasatan Amalan Rasuah serta Jabatan Peguam Negara sebagai terbabit.

Kiriman terbabit disusuli komen bernada fitnah pembaca, ada dalam kalangan mereka merujuk kepada Lee, kata surat terbabit menyenaraikan 21 komen dalam kategori itu.

Komen itu apabila dibaca bersama kiriman asal atau dengan sendirinya, difahamkan menunjukkan Lee bersalah melakukan rasuah membabitkan transaksi AIM dan menyalah guna kuasa untuk menutup perkara itu atau menghalang siasatan terhadap rasuah dilakukannya.
Tuduhan ini palsu dan tidak berasas, kata surat itu lagi. Oleh itu, Lee memberi peluang kepada Au untuk memohon maaf dan menarik balik tuduhan terbabit tanpa menuntut sebarang ganti rugi dan kos lain.

Dalam satu kenyataan, Au menerima pandangan bahawa sebahagian artikel dan komen pembaca adalah fitnah dan akan menarik balik sebahagiannya termasuk oleh pembaca seperti diminta selain menyiarkan permohonan maaf kepada Lee.

Ini kali kedua dalam tempoh enam bulan Au diminta memohon maaf berhubung artikel dalam blognya.

Pada Julai tahun lalu, dia meminta maaf memberi komen kes denda kesalahan trafik terhadap Pakar Bedah Plastik, Woffles Wu, selepas pejabat Peguam Negara mengutus surat memaklumkannya bahawa pandangannya menghina keputusan mahkamah kerana menuduh hakim berlembut kepada golongan atasan.

AGENSI

Australia larang sertai perang Syria

Posted: 04 Jan 2013 01:50 PM PST

Sydney: Warga Australia yang mengambil bahagian dalam perang di Syria boleh dihukum penjara 20 tahun.

Jurucakap Menteri Luar, Bob Carr, memberi amaran itu selepas seorang lelaki dari Melbourne dilaporkan terbunuh dalam konflik berkenaan.

Australia sedar dengan laporan bahawa lebih 100 warga negaranya menyertai konflik itu sejak tahun lalu tetapi tidak ada bukti mengenainya ketika ini, kata jurucakap itu.

Di bawah Akta Jenayah (Pencerobohan Asing dan Merekrut) 1978: Seseorang tidak boleh masuk ke negara asing dengan niat terbabit dalam kegiatan bersenjata atau terbabit dalam kegiatan bersenjata.

Hukumannya ialah 20 tahun penjara. Sesiapa juga di Australia yang merekrut orang lain untuk berperang di negara asing boleh dipenjara tujuh tahun, kata jurucakap itu lagi.

Sekurang-kurangnya tiga warga Australia dilaporkan maut di Syria termasuk seorang buruh dikenali sebagai Abu al-Walid al-Australi yang terbunuh minggu lalu selepas menyertai pemberontak di medan perang.

Pengasas Majlis Arab Australia, Joseph Wakim berkata ramai orang yang pergi ke Syria mendakwa mereka memberi bantuan kemanusiaan di negara itu tetapi sebenarnya terbabit dalam perang.
Saya percaya, kebanyakan mereka melakukannya kerana ia keputusan peribadi dan bukan untuk mendapat untung, katanya kepada Perbadanan Penyiaran Australia (ABC).

Beliau juga menggesa pihak berkuasa meningkatkan pemeriksaan terhadap orang yang mahu ke sana.

Tetapi, Carr berkata, sukar untuk mengikuti pergerakan seseorang di Syria.
Negara itu hampir musnah dan komunikasi dalamannya amat teruk, katanya kepada ABC.

Kami tahu, perang adalah antara militia dan militia tempatan menguasai sebahagian kawasan negara itu tetapi kami tiada keupayaan mengetahui kegiatan warga Australia di sana, katanya lagi.
AFP

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Jengka 19 FELDA Jengka 19

Copyright 2010 All Rights Reserved